Na světě je nový e-book o práci z domova

Advokátka kanceláře Bříza & Trubač Barbora Klimešová se podílela na příručce o problematice práce z domova (home office). Zaměstnavatelé, resp. personalisté, ale i zaměstnanci v publikaci najdou řadu užitečných tipů a informací. 

Věděli jste například, že podle výzkumů je optimální pracovat z domova zhruba dva dny v týdnu? A že jelikož je hlavním hnacím motorem práce z domova větší míra svobody, nadměrný monitoring zaměstnanců na dálku je spíše škodlivý než užitečný? 

Doposud byla pravidla pro výkon práce z domova upravena v zákoníku práce pouze velmi okrajově, což v praxi přinášelo velkou řadu nejasností. Zpřesnění má přinést novela zákoníku práce, kterou by měl v dohledné době schválit Parlament. Jako nezbytný základ bude nově písemná dohoda mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem o výkonu práce na dálku s přesně stanovenými náležitostmi. Novela přinese také povinnost zaměstnavatele poskytnout zaměstnanci paušální náhradu nákladů za home office za každou započatou hodinu práce. 

E-book připravila společnost Sloneek, vyvíjející nástroj pro digitalizaci a zjednodušení HR procesů v malých a středních firmách. Máte-li zájem příručku bezplatně získat, klikněte na tento odkaz.